Kako omogočimo varnost psa v mrzlih zimskih dneh

Kako omogočimo varnost psa v mrzlih zimskih dneh

Če živite v regiji, kjer so zime hladne, potem imate verjetno vsakoletno rutino, da se pripravite na spremembe. Spremenite vašo garderobo, pripravite vaš avto za zimo, in ogrejete vaš dom. Ne pozabite tudi na previdnostne ukrepe, da bo vaš pes ostal zdrav. Obstaja veliko nevarnosti v zimskih dneh, kot je zmrzovanje in led. Sprejmite ukrepe, da bo vaš pes varen!

Tukaj je nekaj nasvetov za hladno vreme za vas in vašega psa:

Ne pustite vašega psa zunaj brez primernega zavetja. Samo zato, ker ima vaš pes kožuh, še ne pomeni, da lahko prenese mraz. Čeprav so nekatere pasem psov (kot so Huskiji in Malamuti), bolj primerne za hladno vreme, morajo imeti vsi psi dostop do toplega zavetja ves čas. Večina psov pa najbolje preživi zimske dni v zaprtih prostorih. Vendar, če vaš pes živi na prostem, mu morate zagotoviti ustrezno zavetje.

 • Majhni psi ali tisti, ki imajo kratko dlako morajo imeti zimski plašček ali pasjo bundo za zaščito pred mrazom. Nekateri od najpogostejših pasem, ki morajo imeti zaščitna pasja oblačila so: Chihuave, Majhni Pinči, Whippeti, in Hrti. Ne pozabite,da ne bodo vsi psi prenašali oblačil, zato jih v to ne silite, ampak poskrbite da ne bodo predolgo na mrazu. Poskrbite, da bosta hrana in voda nekje, kjer ne bosta zmrznili - po možnosti znotraj! Ogrevana pasja posoda bo omogočila, da hrana in voda ne bosta zmrznili.

 • Pazite na tačke! Če bo vaš pes prenašal, mu zaščitite tačke s primernimi pasjimi čevlji. Čevlji za pse lahko varujejo vašega psa pred ostrimi predmeti, ki se skrivajo pod snegom, soljo na cestah in peš poteh in ga grejejo na dolgih sprehodih. Poleg tega lahko čevlji pomagajo, da ima vaš pes boljši oprijem in preprečujejo drsenje na ledu.
 • Ko sprehajate svojega psa v bližini zamrznjenih potokov, rek ali jezera, bodite še posebej previdni zaradi možnega zdrsa. Vedno pozorno spremljajte svojega psa in se prepričajte, da je v vaši bližini. Ne dovolite, da vaš pes teče po zamrznjenih vodah, saj je lahko led nekje pretanek in tako poči.

 • Če je vaš pes zunaj in se prične nekontrolirano tresti in drgetati, ga v najkrajšem možnem času odpeljite v toplo zavetje. Če sumite, da je vaš pes podhlajen, ga takoj odpeljite k veterinarju.

 • Ne pustite vašemu psu, da bi jedel sneg ali karkoli drugega na tleh. V snegu so lahko skrite nevarne kemikalije in drugi predmeti. Poleg tega zaužitje snega lahko povzroči želodčne motnje in celo hipotermijo. Vedno imejte svežo vodo, ogreto na sobno temperaturo, na razpolago.

 • Če se pojavijo kakršnekoli neobičajne oblike vedenja ali drugi simptomi, takoj obiščite svojega veterinarja in tako zagotovite takojšnje zdravljenje vašega psa. Pomembno pa je tudi, da si pripravite vse potrebno za svojega psa, da bo varno preživel zimo.

Ali ste vedeli, da je normalna temperatura psa le nekaj stopinj višja od naše?

Zima je prijeten letni čas, tako da dobro poskrbite za vašega psa in skupaj uživajta zimske radosti.

Nega kože in tačk pri psih:

Zimsko vreme lahko povzroči suho kožo in poškodbe tačk. Preberite nekaj nasvetov o tem, kako lahko pomagate vašemu psu pri varovanju kože in tačk!

Pasja koža:

Zimski čas, nizka vlažnost in psi so pogosto v zaprtih prostorih izpostavljeni suhi toploti iz radiatorjev kot tudi suhem zraku v prostorih. Brez dovolj vlage v zraku, se lahko pojavijo težave s kožo.
Najpogostejša težava kože v zimskem času je luščenje kože.

 • Da bi vaš pes lahko preživel suho, hladno vreme z zdravo kožo in dlako, poskusite nekaj od teh predlogov:

  - Izogibajte se kopanja vašega psa v hladnem, suhem vremenu. Kopanje odstrani eterična olja iz kože in lahko poveča možnost za razvoj luskaste kože. Če je kopanje potrebno, uporabite nežen pasji šampon, ki bo pomiril kožo vašega psa in omogočil koži da bo dihala (npr. šampon, ki vsebuje ovseno kašo).

  - Krtačite vašega pes bolj pogosto, da odstranite prhljaj in vse odmrle dlake.

- Če želite ohraniti sijaj dlake vašega psa, ga hranite z visoko kakovostno prehrano. Izogibajte se dopolnjevanju in ne dodajajte olja k hrani če to izrecno ne priporoči vaš veterinar

Pasje tačke:

Ko je led in sneg, lahko pričakujete taljenje različnih proizvodov, ki so na terenu. Izdelki, ki jih uporabljajo za posipavanje cestišč, pločnikov,..., so običajno izdelani iz soli. Ko se vaš pes sprehaja po ledu in snegu, delci soli, peska ali celo kristalni delci ledu, povzročijo različne tegobe pri vašem psu. Vaš hišni ljubljenček lahko celo zaužije sol, ko si poliže tačko, kar lahko povzroči bolezen.

Tukaj je nekaj predlogov za varovanje tačk vašega ljubljenčka:

 • Po vsakem sprehodu,dobro operite tačke vašega psa. To bo odstranilo vse sledi ledu in soli, kar bi lahko povzročilo prekomerno suhost.
 • Redno strizite dlake med prsti, saj boste tako zmanjšali možnost zbiranja soli in ledenih kristalov snega.
 • Lahko pa uporabljate tudi pasje čevlje, ki bodo zaščitili tačke vašega psa.

Kako izbrati dober zimski plašček za vašega psa:

Starejši psi, bolni psi in tisti, ki imajo zelo tanko ali zelo kratko dlako najbolj potrebujejo udobno in toplo oblačilo. Na primer, Yorkshire terierji imajo tanko dlako in nimajo pod dlake, ki bi jo potrebovali za izolacijo in zaščito pred mrazom.

Majhni psi pa še veliko težje prenašajo hladne dni in druge vremenske spremembe.

Oblačenje psov je pogosto izziv:

Ampak pri mnogih psih ni. Oblačenje je lahko izziv, zlasti v oddelku za pasje čevlje. Kljub temu, pa so čevlji za pse zelo učinkoviti. Psa ščitijo pred mnogimi ostrimi in nevarnimi predmeti, ki se skrivajo pod plastmi snega in ledu, preprečijo psu drsenje in mu dajejo toploto na dolgih sprehodih.

Tegobe ljudem povzročajo tudi cene zimskih plaščkov, zato si pogosto izberejo plaščke, ki so cenovno najbolj ugodni in se ne ozirajo na kvaliteto. Pomembno je tudi, da je plašček topel in primerno velik, da bo vašemu psu udobno in ga ne bo utesnjeval, zato je včasih boljše dati malo več denarja in zanj dobiti kvaliteten zimski plašček, ki ga bo lahko kuža nosil več let.

Ne pozabite tudi na večje pasme, ki so bolj občutljive na mraz, saj lahko tudi za njih dobite dovolj velike zimske plaščke in dežne plaščke in poskrbite, da bodo na sprehodih uživali.

Nakupovalni nasveti za zimske plaščke:

- Pomembno je, da izberete funkcionalen plašček, ki ga boste na lahek način oblekli in slekli psu, ki bo topel in primerno velik

- Če želite, da bo plašček primeren tudi za dež in sneg, izberite nekaj nepremočljivega in toplega hkrati

- Razmislite tudi o trajnosti plaščka. Čeprav boste za puloverje odšteli manj denarja, ga boste imeli manj časa in ga veliko težje oblekli psu kot nastavljiv zimski plašček ali pasjo bundico. Za hude zimske dni, pa vam priporočam, da izberete pasji pajacek

- Izberite nekaj lepega in primernega za vašega psa, da se bo tudi vaš štirinožec počutil dobro