Davljenje pri psih

Davljenje pri psih

Davljenje in zadušitve so pogost razlog, da pes pride k veterinarju, čeprav pogosto lastniki zamenjajo davljenje z bruhanjem in kašljanjem.

Zadušitev se lahko pojavi zaradi obstrukcije dihalnih poti, zaradi zastalega predmeta v grlu, pojavi se zatekanje grla in zožitev dihalnih poti. Če te znake opazite pri vašem psu, je hiter obisk veterinarja ključnega pomena za preživetje vašega psa.

 

-          Tujek v ustih:

Pri psih je velikokrat težava, da se »nekaj zatakne v grlu«, saj brez premisleka pojedo karkoli najdejo. To so lahko: večji kosi hrane, kosti, tkanina, igrače, les, kovine,… Če se predmet samo zatakne v ustih, ne povzroči vedno davljenja, saj ga lahko pes še pravočasno izkašlja.

Pogosto pa se dogaja, da psi zaradi zaužitja kosti, občutijo različne stresne težave, vendar ne nujno dušenje. Kost se jim lahko zatakne med zobe, ob dlesni in ker je ne morejo spraviti ven, jih to zelo nervira.

-          Drugi vzroki davljenja:

Huda alergična reakcija lahko izzove odtekanje grla, ki lahko tako nabrekne, da postane neprehodno za dihanje.

Veliki problem so tudi zatezne ovratnice, saj lahko pri močnem vlečenju psa izzovejo davljenje. Pes, ki je privezan na verigo in si želi pobegniti, lahko skoči čez ograjo, ampak zaradi prekratke verige obvisi in se zadavi. Zato je bolj priporočljivo, da ima pes svoj boks, kamor ga zaprete, ko ne more biti zunaj.

Pri psih pa se lahko pojavi tudi pljučni edem. To pomeni nabiranje tekočine v pljučih, kar lahko povzroči zadušitev.

Bodite pozorni na naslednje znake:

  1. Slinjenje
  2. Davljenje
  3. Težave pri požiranju
  4. Težave pri dihanju
  5. Tesnoba
  6. Stres

Veterinarska oskrba:

-          Diagnoza:

Veterinar naredi anamnezo in psa dobro pregleda. Če se je psu zataknil predmet v ustih in grlu, dobro pregleda ustno votlino, za večje posege pa ga anestezira. Psu naredi tudi RTG slikanje.
Psa tudi dobro fizično pregleda, če so nastale še kakšne poškodbe.

-          Zdravljenje

Ustne tujke je potrebno takoj odstraniti. Po odstranitvi veterinar dobro pregleda ustno votlino, če je zaradi predmeta prišlo do kakšne poškodbe. Če najde kakšne rane, predpiše antibiotike.

Pri kakršnihkoli poškodbah vratu, takoj odstrani ovratnico in po navadi priporoči, da pes ostane na opazovanju.

Če se kuža ne odziva na zdravljenje, mu veterinar naredi traheostomijo, da omogoči dihanje psa. To naredi z majhnim rezom na vratu.

V hudih primerih pa psu namestijo ventilator, s pomočjo katerega diha.

Kaj lahko storite sami:

-          če je pes pogoltnil tujek v zadnjih dveh urah, je ta zdaj še v želodcu, zato ponudite vašemu psa majhen obrok hrane in nato izzovite bruhanje. Hrana bo zaščitila želodec in pes bo lažje bruhal, če bo želodec poln. Če kuža noče bruhat, obiščite veterinarja.

-          če je pes zaužil oster predmet, obiščite veterinarja takoj, saj lahko bruhanje povzroči več škode, kot koristi.

-          če je od zaužitja predmeta minilo več kot dve uri, bruhanje ne bo več pomagalo, saj je predmet zdaj v črevesju. Ponudite psu kakšen obrok, da se bo predmet hitreje premaknil v spodnji del črevesja in ga bo kuža izločil pri odvajanju.

-          če vaš kuža zaužije kovinske predmete, kot so kovanci ali baterije, poiščite takoj pomoč, saj lahko pride do zastrupitve z svincem

-          če je vaš kuža pojedel nekaj česar ne bi smel in noče bruhati, predmet ne gre ven pri odvajanju, se kuža čudna obnaša, ne želi jesti,…., takoj poiščite pomoč.