Zakaj psi ne smejo jesti čokolade?

Zakaj psi ne smejo jesti čokolade?

Čokolada je za živali strup!!

Poleg tega, da ima veliko maščob, vsebuje tudi kofein in dve različni vrsti stimulansov, ki vplivajo na centralni živčni sistem in srčno mišico, ter povečajo pogostost uriniranja.

1. Simptomi in znaki:

Če bo vaš 20kg kuža zaužil košček čokolade, ne bo imel resnih težav, če pa mu boste dovolili celo tablico ali celo več, pa lahko dobi drisko in bruha.

Zaskrbljujoči znaki so:

- Nemir

- Hiperaktivnost

- Trzanje mišic

- Povečano uriniranje

- Zadihanost

Če opazite te znake, ga nemudoma odpeljite k veterinarju, saj lahko kuža tudi umre.

2. Zakaj je strupena:

Koliko čokolade je potrebno vašemu psu zaužiti, da postane zanj nevarna, je odvisno od njegove teže, velikosti in vrste čokolade. Najmanj nevarna je bela čokolada, najbolj nevarni pa sta čokolada za kuhanje in kakav.

- Bela čokolada:

Blagi znaki zastrupitve se lahko pojavijo, ko pes zaužije 1200g na kg telesne teže. Huda zastrupitev se pojavi, ko kuža zaužije 2400g na kg telesne teže. To pomeni, da bi 9kg pes moral zaužiti vsaj 25 kg bele čokolade, da bi to povzročilo poškodbe živčnega sistema. Bela čokolada vsebuje zelo malo prave čokolade, zato je raven kofeina zelo nizka. Zato je malo verjetno, da bo zaradi zaužitja bele čokolade prišlo do zastrupitve.

- Mlečna čokolada:

Blagi znaki zastrupitve se lahko pojavijo, ko pes zaužije 20g na kg telesne teže. Hudi znaki se pojavijo, ko kuža zaužije 57g na kg telesne teže. To pomeni, da je mogoče malo manj kot 453g mlečne čokolade že strupeno za živčni sistem 9kg psa.

- Diabetična čokolada:

Blagi znaki zastrupitve se lahko pojavijo, ko pes zaužije 9,4g na kg telesne teže. Hudi znaki se pojavijo, ko kuža zaužije 28g na kg telesne teže. To pomeni, da je lahko manj kot 170g čokolade strupeno za živčni sistem 9kg psa.

- Čokolada za kuhanje:

Blagi znaki zastrupitve se lahko pojavijo, ko pes zaužije 3g na kg telesne teže. Huda znaki se pojavijo, ko kuža zaužije 8,5g na kg telesne teže. To pomeni, da je že 54g čokolade dovolj strupeno za 9kg psa. Ta vrsta čokolade ima najvišjo koncentracijo kofeina in stimulansov in jo je potrebno zelo malo zaužiti, da pride do znakov zastrupitve.

Tudi če vaš pes ne bo zaužil toliko čokolade, da bi lahko prišlo do zastrupitve, lahko vseeno začne bruhat ali dobi drisko zaradi velike vrednosti maščob v čokoloadi. Če to tega pride, ga dobro opazujte. Če se stanje (pri odraslih pasmah in velikih psih) ne izboljša v osmih urah in (pri malih pasmah in mladičih) v štirih urah, obiščite veterinarja. Pomembno je, da veterinarju poveste, katero čokolado je jedel, koliko jo je pojedel in kdaj jo je jedel.