Vse kar morate vedeti pred prihodom mladička

Vse kar morate vedeti pred prihodom mladička


1. Priprava doma za prihod mladička

Prihod mladička je nekaj prečudovitega in zelo čustvenega. Čeprav je veliko stvari podobnih prihodu dojenčka, je še nekaj takih, ki jih morate storiti preden pride vaša kepica domov.

Pomembno je, da dom dobro pripravite na prihod mladička. Ker so mladi kužki zelo radovedni, bodo lahko prelizali, pregrizli mnogo stvari, ne glede na to ali je stvar nevarna oz. strupena. Zato je pomembno, da vse kemikalije, čistila, različne kable, čevlje,...., pospravite nekam na varno.

Nihče ne mara smrdečega doma, zato je zelo pomembno, da ga takoj po prihodu začnete navajati na čistočo. Na začetku to seveda ne bo šlo brez nesreč, zato mu lahko priskrbite pasje stranišče ali nepremočljivo podlogo, ki jo postavite v kopalnico, wc, na balkon in vsakič ko bo kuža opravil potrebo na plenici, ga pohvalite. Tako bo tudi on hitro ugotovil, da nekaj dela prav.

2. Oprema

- Pasja ovratnica

Vsak kuža mora imeti ovratnico ali oprsnico, ki mora biti opremljena z identifikacijskim obeskom. Ovratnice so različnih barv, velikosti in materialov (usnje, umetno usnje, nylon, svila), pomembno pa je da se odločite za takšno, ki ne bo trgala dlake psu, če ima le-ta dolgo dlako, ki bo bila obstojna in seveda praktična. Glede na veliko izbiro ovratnic, ste lahko izbirčni tudi glede videza.

- Povodec za psa

Povodec je dodatek k ovratnici oz oprsnici, brez katerega ne moreta z vašim kužkom na sprehod, razen če gresta po gozdu, kjer ni nikogar ali po domačem travniku. V mestih se velikokrat zgodi, da pride mimo redar in vam zaradi odvezanega psa da kazen.
Povodcev je tudi veliko vrst. Na voljo so usnjeni, nylon, iz umetnega usnja ali flexi. Usnjeni povodci so velikokrat v kombinacijah z usnjeno ovratnico, kar je priročen komplet za v mesto ali za kašno drugo priložnost, kjer bi imeli radi psa na očeh. Flexi je primeren za sprehode, kjer imate radi psa spuščenega na daljšo razdaljo.

- Pasja postelja

Postelja za psa je zelo pomemben del opreme, saj bo tu vaš pes preživljal večino časa. Mora biti udobna, mehka, prave velikosti, pralna in seveda lepa . Pred nakupom, razmišljajte o tem, da bo vaš kuža zrastel, zato ne kupite premajhne postelje, saj si boste s tem nakopali samo dodatne stroške.

- Pasja igrača

Pasja igrača je zelo dobra zabava za vašega mladička in tudi dober pripomoček, ki bo mogoče preprečil grizenje pohištva, čevljev, preprog. Zelo je pomembno, da kupite pravo velikost igrače in primeren material. Seveda ne pozabite na kakšno žogo, s katero boste osrečili vašega nagajivčka na sprehodih in doma.

- Higienski pripomočki za pse

Higienski pripomočki so zelo odvisni od pasme vašega psa in ali ima kuža dolgo dlako ali kratko. Vsekakor pa boste potrebovali pasji šampon, ki naj bo kvaliteten. Veliko je govora, da so dobri tudi otroški šamponi, vendar tudi sami ne bi uporabili pasjega šampona za svoje lase, zato vašemu štirinožcu kupite šampon, ki bo primeren samo zanj. Če imate dolgodlakega kužka je dobro, da mu kupite tudi pasji balzam, saj bo le-ta poskrbel za svilnato, bleščečo dlako in lažje razčesavanje. Seveda pa ne pozabite na krtače, glavnike, furminatorje, spreje za lažje razčesavnje, mašnice za pse in pasje gumice za lepe čopke.

- Posode za pse

Pasja posoda je tudi nekaj brez česa vaš kuža ne bo mogel biti. Pomembno je, da je ena za svežo vodo in hrano. Na izbiro imate plastične posode za pse, kovinske posode za pse, keramične posode,.... Veliko je izbire, tako da se lahko odločate glede na obliko in barvo. Bodite pa pozorni na velikost posode, da bo primerna za vašega kužka tudi, ko ta odraste.

- Vrečke za iztrebke

Ja, tudi na vrečke za iztrebke ne smete pozabiti, saj jih boste potrebovali že za prvi sprehod z vašim mladičkom. Najboljše, da zraven vrečk kupite še , saj boste tako imeli vedno dovolj vrečk pri roki in se ne boste bali, da bi vam zmanjkale. Pri pobiranju pasjega iztrebka pa bodite vestni, saj s tem skrbite za čisto okolico in tudi sami si ne želite, da bi naslednjič stopili ravno na iztrebek vašega psa.

3. Pasja hrana

Pasja hrana je ena najpomembnejših odločitev, ki jih boste sprejeli za vašega psa, saj se bo le s pravilno prehrano dobro razvijal in rasel. Obstaja na tisoče možnosti izbire pasje hrane, veliko je proizvajalcev in vsak veterinar, vzreditelj, prijatelj,...., vam bo rekel drugače, zato je pomembno, da se sami poučite o posameznih hranah in izberete najboljšo.

Kategorije pasje prehrane:

- Naravna/holistična pasja hrana

- Premium pasja hrana

- Veterinarska dietna pasja hrana

- Doma narejena pasja hrana

Za katerokoli od naštetih hran se boste odloči, je pomembno da se odločite v prid psa in ne za lasten prid. Boljše je dati za hrano malo več denarja in imeti ob sebi živahnega ter zdravega psa, kot ga hraniti z slabo hrano in imeti stroške zaradi zdravstvenih težav.

4. Kako se povezati z vašim psom

Psi že dolgo veljajo za človekovega najboljšega prijatelja in vsekakor si ta naslov zaslužijo. Vez med ljudmi in psi je res prava in resnična. Odkar je človek udomačil psa, so nam psi pomagali na mnogo načinov. Z nami so odšli na lov, nas branili, pomagali oslabelim in nemočnim, služili kot policijski in reševalni psi in v zameno so želeli zelo malo, našo ljubezen.
Kako bomo to trdno vez ohranili, je pa odvisno samo od nas samih.

- Zakaj smo lahko psom hvaležni:

Najbolj pomembna stvar, ki jo dobimo od njih je njihova ljubezen, spremstvo, razumevanje in prijateljstvo. Psi nam pomagajo biti aktivni, znižujejo krvni tlak, poskrbijo za smeh, pomagajo bolnim in nemočnim, nas varujejo pred nevarnostmi, nas opozorijo,....So pravi in večni prijatelji.

- Kako ta vez vpliva na pse:

Udomačitev za pse pomeni, da so odvisni od ljudi. Se še najdejo psi, ki znajo preživeti na ulici, vendar se to slej kot prej konča z smrtjo ali izstradanostjo. Pomembno je da poskrbimo za osnovne pasje potrebe, za ležišče, prehrano, streho nad glavo in redne sprehode.

- Ohranjanje in krepitev človeško-pasjih vezi:

Vez z psom se začne graditi, ko pride kuža k vam in od takrat samo raste in se stopnjuje. Obstajajo pa načini, da te vezi še bolj okrepite. To boste najlažje storili z aktivnostmi in igro z vašim psom. Lahko pa se vključite v pasjo šolo, agility, razstave ali preprosto hodite z njim teči, v hribe,....., nekaj kar vaju bo povezovalo in spletlo močno vez.