Kako izbrati pravega psa

Kako izbrati pravega psa

Kupiti psa je zelo pomembna odločitev. Bodite prepričani, da ste pripravljeni za psa, preden začnete proces. Prav tako je pomembno, da razumete stroške lastništva psa. Če ste se odločili, da je pravi čas, čestitam! Zdaj je čas, da ugotovimo, kakšne vrste pes je pravi za vas. Obstaja več dejavnikov o katerih je dobro razmisliti, preden izberete psa. Najpomembneje je, da preučite vaš trenutni življenjski slog in razmislite, kaj ste pripravljeni spremeniti za psa. Upoštevati morate tudi potrebe vaše družine - še posebej, če imate otroke ali druge živali. Zapomnite si, da pes zahteva odgovornega lastnika. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati najboljšega psa za vas in vašo družino.


Velikost

Morda že veste, če bi imeli majhnega psa,ki ga lahko nosite okoli. Ali pa morda imate raje velike pasme? Če se ne morete odločiti, potem je morda srednja pasma dobra izbira.

Ne pozabite, da je majhen pes po navadi bolj občutljiv in ranljiv. Bolj občutljiv je za hladnejše temperature, zato bodite pripravljeni, da jim pomagate ohraniti toploto. Ne pozabite, da je potrebno tudi majne pse trenirat!

Zelo veliki psi potrebujejo malo več prostora za premikanje. Drug vidik je strošek: večji pes, dražje stvari, kot pasja hrana, pasje stvari in zdravljenje. Usposabljanje je tudi ključni dejavnik pri tem. S tem boste vašemu psu že na začetku pokazali kaj je prav in kaj ne.


Raven energije

Najbrž že veste, da imajo nekateri psi več energije kot drugi. Raven energije je pogosto določena s pasmo, vendar to ne pomeni, da se lahko zanesete na pasmo, kako odločen vaš pes lahko postane. Vsak pes potrebuje redno telesno aktivnost, ne glede na pasmo ali velikost, zato poskrbite, da mu boste lahko to zagotovili. Če veste, da ne boste uspeli it več kot dvakrat na dan na sprehod, potem si izberite pse z manj energije, kot so Basset Hound. Če iščete psa, ki bi lahko bil vaš partner pri teku, agility, vam priporočam pasme kot je Border Collie.

Fizično Vzdrževanje

Psihično stanje vašega psa ima veliko vezo z potrebo po vzdrževanju. Vsi psi potrebujejo osnovno nego, vendar pa ima vsaka pasma različne potrebe glede na vrsto, dolžino in barvo dlake. Če kupite oz. dobite psa z dolgo dlako, je nega zelo pomembna in je včasih potrebno vložiti več časa. Če pa boste kupili oz. dobili psa s kratko dlako, pa bodite pripravljeni na veliko možnost izpadanja dlake zato bodite pripravljeni na nekaj dodatnega čiščenja. V specializiranih živalskih trgovinah pa so vam na voljo tudi glavniki, krtače, furminatorji, ki vam bodo olajšali čiščenje. Zavedajte se, da so psi z dolgimi, navzdol obrnjenimi ušesi bolj dovzetni za okužbe ušes in pogosto zahtevajo temeljito čiščenje ušes. Poleg tega se nekateri psi veliko slinijo. Če imate psa, kot so Mastiffs, Bloodhounds in podobni psi imejte pri sebi vedno krpo s katero boste obrisali slino vašega psa.

Starost

Mladički zahtevajo največji obseg usposabljanja in pozornosti, še posebej v prvih šestih mesecih. Bodite pripravljeni posvetiti veliko svojega časa odraščajočemu mladičku. Vaš pes bo imel veliko »pasjih« nesreč v hiši in bo verjetno prežvečil vaše pohištvo in osebne predmete, a te težave se bodo postopoma odpravile z usposabljanjem. Vseeno pa bo potrebno veliko potrpljenja.

Odrasel pes je lahko odlična izbira. Odrasel pes je lahko boljša izbira, če želite imeti vpogled v dejanske raven energije, odnos, in temperament vašega novega psa. Na srečo je veliko odraslih psov usposobljenih in socializiranih, tako da se hitro prilagodijo novemu okolju.

Ne smemo pa pozabiti na starejše pse! Na žalost starejše pse ljudje malokdaj posvojijo, tako da pogosto živijo svoje življenje v zavetiščih ali jih evtanizirajo. Starejši pes lahko čudovit spremljevalec, če iščete ljubečega psa z energijo. Vendar pa je pomembno vedeti, da starejši pes zahteva posebno pozornost, pogostejše veterinarske preglede, saj je bolj verjetno, da razvijejo zdravstvene težave, ki stanejo čas in denar. Če ste pripravljeni sprejeti odgovornosti, razmislite o tem. To je lahko eden od najbolj sočutnih stvari, ki jih lahko storite za ta plemenita bitja.

Čistokrven ali mešan pes?

Čistokrvni psi so nedvomno bolj priljubljeni. Mnoge ljudi privlačijo pasme psov iz različnih razlogov. Morda ste se v življenju srečevali samo s pasemskimi psi, ali pa morda menite, da je pasemski pes pravi za vas, glede na to kar ste prebrali ali slišali o pasmi. Če želite čistokrvnega psa, se prepričajte, da ste temeljito raziskovali pasmo. Ugotovite, če ste pripravljeni prevzeti morebitne izzive s temperamentom, potrebami po negi in zdravstvenimi težavami. Poskrbite, da se bo pasma psa ujela z vašo družino in tudi drugimi psi.

Mešani psi pa lahko čudovito dopolnijo vaš svet. Kombinacija dveh ali več pasem psov lahko pogosto da ravnotežje osebnosti in fizičnim značilnostim. Ne boste pa mogli vedeti kakšen bo vaš pes ko bo odrasel in s tem mogočih zdravstvenih težav. Vendar, mnogi strokovnjaki menijo, da mešane psi končajo z manj zdravstvenimi težavami kot čistokrvni psi. Na splošno so po navadi dobrosrčni in inteligentni.

Kje lahko najdete svojega novega psa?

Ko ste preučili vse možnosti, je čas, da začnete iskati svojega novega psa. Obstaja veliko možnosti, ampak nekatere so boljše od drugih. Dobro preverite organizacijo ali osebo, od katere boste dobili psa da ugotovite, če so zanesljivi. Nato si oglejte lokacijo, kjer je pes živel in se prepričajte ali vaš novi pes prihaja iz zdravega okolja. Tukaj je nekaj virov za pomoč pri iskanju.

Ugleden vzreditelj: Če se odločite za nakup čistokrvnega psa, dobro preverite izkušnje vzreditelja, v kakšnih prostorih ima pse, kdo so starši vašega novega psa in druge stvari, ki so pomembne za nakup novega psa. Dobro pa preverite, če vaš mladiček ne prihaja od preprodajalcev in če jih ne kupujejo v Puppy Millih, kjer psi živijo v katastrofalnih razmerah. Dobro se prepričajte, da je vzrediteljev dom ali psarna čist in brez vonja. Odrasli psi in mladiči morajo biti zdravi in živahni. Če niste zadovoljni s vzreditelji, ne kupujte mladička.

Previdnosti in opombe

Prosim, ne kupujte vašega psa iz pasje trgovine. Na žalost večina teh psov prihaja iz puppy mills. Čeprav morda s tem rešite psa iz slabih pogojev, podpirate strašno industrijo, ki se tako ne bo nikoli končala.

Bodite previdni pri kupovanju psov iz časopisnih oglasov, saj lahko ti psi prihajajo od slabih in neodgovornih lastnikov. Ne samo, da boste morda na koncu dobili bolnega psa, s tem tudi spodbujate nepremišljeno ravnanje ljudi

Končna odločitev

Zdaj, ko ste našli pravega psa, poskrbite, da je videti zdrav. Moral bi biti živahen, imeti svetle oči, svetlečo dlako in dober tek. Če ima vaš mladiček ali pes posebne potrebe (večje potrebe po negi, temperament), poskrbite, da ste pripravljeni za ravnanje z njimi. Zavedajte se, da psi ali mladički, ki kažejo znake agresije, strah ali druge vedenjske težave, verjetno potrebujejo dodatno usposabljanje in pozornosti.

Preden pripeljete vašega novega psa domov,morate od vzreditelja, zavetišča,... pridobiti splošne informacije o vašem psu. Preverite, ali je vaš dom pripravljen za psa. Poleg tega se prepričajte ali vam lahko veterinar takoj pregleda psa.


Čestitamo vam za vašega novega pes - Upam, da boste vi in vaš pes uživali dolgo in srečno življenje!