Življenje z starejšim psom

Življenje z starejšim psom

Vsi se bomo enkrat postarali in psi niso pri tem nobena izjema. Na srečo, z dobro veterinrsko oskrbo, lahko psi živijo veliko dlje, kot so včasih. Zato je pomembno, da se naučimo, kako pravilno skrbeti za našega psa, ko pride v zrela leta. Kot lastnik psa, lahko poskrbiš na več načinov, da se bo v zrelih letih počutil srečno in zadovoljno.

  • Kdaj za psa pravimo, da je prišel v zrela leta:

Na splošno se pes pri sedmih letih začne šteti za zrelega psa. Vendar pa je to odvisno od vsakega psa, od vsake pasme posebej. Tipična življenska doba za pse je 10-15 let, vendar pa se z leti podaljšuje. Manjše pasme imajo daljše življenje, medtem kot večji psi živijo krajši čas. Zato za malega psa rečemo, da je postal zrel pes pri starosti 8-10 let, medtem, kot za večjega psa pri starosti 5-6 let. Nekateri psi se lahko postarajo hitreje kot drugi, kar je lahko posledica genetike ali splošnega slabega zdravja.

  • Znaki staranja pri psih:

Najpogostejši znak, ki ga lastniki psov opazijo pri psih je, da se pes na nek način upočasni, vse kar počne je v počasnem tempu. Psi počasneje izvajajo aktivnosti in počasneje vzstajajo iz postelje. Postanejo bolj previdni, ko hodijo po stopnicah in vedno manj jih zanimajo igrače. Nekateri lastniki opazijo tudi, da nimajo energije za hiperaktivne otroke in igrive pse. Psi postanejo tudi zmedeni in dizorentirani, tako da jim moramo stati ob strani. Z leti lahko pride tudi do fekalnih nesreč, zaradi česar ne smemo krivit psa in ga kregat.

  • Najbolj pogoste težave pri starejših psih:

1. Artritis:

Tako, kot pri mnogih starejših ljudeh, se tudi pri psih lahko razvije artritis. Najbolj pogosta oblika artritisa je osteoartritis ali degenerativna bolezen kosti. Ta bolezen močno vpliva na sklepe, kot so: kolki, koleno, rama in komolec. Zaradi tega pride do bolečin, togosti in težav pri gibanju. Osteoartroza je progresivna bolezen, kar pomeni, da se z leti slabša.

2. Debelost:

Kuža se lahko zredi v kateremkoli časovnem obdobju, vendar pa se to ponavadi zgodi v starosti. Debelost lahko povzroči ali zakomplicira bolezni, kot so: artitis, bolezni srca in diabetes. Za preprečitev debelosti v zrelih letih vašega psa, ne pozabite na rekreacijo, ki jo prilagodite zmožnostim vašega psa, v skladu s tem pa mu zmanjšajte tudi prehranske obroke.

3. Gluhost:

Značilno za starejše pse je, da počasi oglušijo. Nič ni mogoče narediti, da bi ustavili gluhost, vendar pa lahko veliko naredite že s tem, če boste na to prilagodili vašega psa in sebe. Kuža ne bo oglušel čez noč, zato boste imeli čas, da se na to privadite.

4. Slepota:

Enako kot psi postopoma v starosti oglušijo, imajo tudi težave z vidom. To je običajno posledica degenerativnih sprememb oči, lahko pa je tudi posledica očesne bolezni, kot je siva mrena. Na srečo se psi manj zanašajo na vid, ko mi mislimo. Poskrbite, da ga boste imeli ves čas na povodcu, ko bosta zunaj na sprehodu, v hiši pa ga navadite na predmete, da se ne bo ves čas zaletaval v njih. Ko se bo kuža svojega novega stanja navadil, se bo začel navajat na svoja druga čutila in se s pomočjo njih orientiral.

5. Kronična ledvična bolezen:

Bolezen se začne z ledvičnimi težavami, ki postopoma prehajajo v popolno ledvično odpoved. Za to bolezen ni zdravila, vendar pa obstajajo zdravila, ki podaljšujejo življenje. Prej, ko ugotovimo, da gre za ledvično bolezen, boljše je za psa. Prvi znaki bolezni ledvic so: žeja, povečano uriniranje, slab apetit, slabost in zaspanost.

6. Demenca:

Pri psih se v zrelih letih razvijejo duševne spremembe, ki so podobne demenci, ki se razvije pri ljudeh. Na začetku so znaki zelo neopazni, vendar, če jih ne prepoznamo, lahko povzročijo zelo nekvalitetno življenje za psa. Znaki demence pri psih so: zmedenenost, neorientiranost, tavanje, čepenje v kotu sobe, odaljevanje od družine, težave pri spanju, fekalne motnje,... Zelo pomembno je, da ob takšnih znakih hitro obiščete veterinarja.

7. Inkontinenca:

Zrela leta vplivajo na organe, mišice in živce vašega psa, zato pričakujte, da mu lahko »uide«. Inkontinenca je znak mnogih bolezni, zato je pomembno, da čimprej obiščete veterinarja. Če veterinar ne bo našel nobenih zdravstvenih težav, boste preprosto morali vašega štirnozca večkrat peljati ven.

8. Rak:

Različne vrste rakov, povzročijo različne simptome in težave, zato jih nekateri kar pripišejo starostnim spremembam in ne pomislijo, da je lahko z psom kaj narobe. Zato je zelo pomembno, da s starejšim psom hodite na rutinske preglede k veterinarju. Zdravljenje je zelo odvisno od tipa raka in njegovega stadija. Zato je tako , kot pri ljudeh pomembno, da raka odkrijejo čimprej.

  • Prilagajanje na življenje s starejšim psom:

Dobro bi bilo, da uvedete nekaj sprememb, ki bodo pomagale vašemu psu preiti v zrela leta. To bo sicer pomenilo nekaj žrtvovanja iz vaše strani, vendar pa boste s tem omogočili veliko lepše in bolj kvalitetno življenje za vašega psa:

- Obiskujte veterinarja vsakih 6 mesecev

- Hrano vašega psa zamenjajte za hrano primerno njegovi starosti (senior food)

- Namesto dolgih in zelo aktivnih sprehodov, mu privoščite kratke sprehode večkrat na dan

- Poskrbite za dobro pasje ležišče, na katerem se bo dobro počutil

- Omogočite mu stalen dostop do vrta oz. pasje stranišče

- Dobro je tudi, da mu začnete dajati vitamine