Smrt psa

Smrt psa

Izguba vašega ljubljenega psa je zelo težka situacija. Če vaš pes umre na veterinarski kliniki, lahko za njegovo truplo poskrbijo tam ali pa za to poskrbite sami. Če pa vaš pes nenadoma umre doma, boste morali takoj sprejeti določene ukrepe.


KLIC NA POMOČ

To je zelo težko obdobje in zato je dobro, če vam nekdo stoji ob strani (čeprav so nekateri ljudje raje sami). Če je le mogoče, pokličite prijatelja ali družinskega člana, ki vam bo lahko pomagal pokopati telo vašega ljubljenčka in vam nudil čustveno podporo. Če menite, da niste fizično in / ali čustveno sposobni pokopati vašega ljubljenčka, naj vam pri tem pomaga nekdo drug.

POKLIČITE VETERINARJA

Če je vaš kuža umrl med običajnim delovnim časom, vam lahko pri tem pomaga tudi vaš veterinar. Vašega kužka lahko daste tudi upepeliti, za kar poskrbi pogrebniška služba Cremona, pri njih pa lahko tudi izberete najrazličnejše žare. Vašega psa lahko pokopljete na pokopališčih ali pa na kraju ki vas bo spominjal nanj, lahko pa imate žare s sliko vašega kužka kar pri vas doma.

RAVNANJE Z TRUPLOM

To ni vesela tema, vendar pa lahko pride do tega, zato je potrebno vedeti kako z njim ravnati. Če nameravate pokopati svojega hišnega ljubljenčka sami, vendar ne morete storiti tega takoj, potem morate truplo pravilno shraniti. Če želite, da vašega kužka upepeli ali pokoplje pogrebniška družba, katera ne more prevzeti trupla vašega psa takoj, boste tudi morali pravilno shraniti truplo. To se bo verjetno zgodilo, če bo vaš pes umrl v sredi noči ali čez počitnice. Vendar večina teh pogrebniških združb je dosegljivih 24h na dan. Najbolj pomembno je razumeti, da je potrebno truplo vašega psa hitro obravnavati.

Čeprav žalostno ampak dejstvo je, da telo živali začne razpadati takoj po smrti in kmalu oddaja neprijeten vonj in privablja žuželke. Toplejše je ozračje, hitreje se telo razgraja. Zavedajte se, da se mrliške lise, otrdeli sklepi, pojavijo roku 10 minut do treh ur po smrti. Na ta proces ima tudi močan vpliv temperatura ozračja. Dobro je, da je truplo v obravnavi še preden se pojavijo mrliške lise. Tukaj je nekaj nasvetov:

* Nosite rokavice iz lateksa, medtem ko se dotikate vašega psa. Po smrti so telesne tekočin pogosto izpuščene. Očistite območja okrog ust vašega psa, genitalij in anusa, če so tekočine in/ali odpadki bili izpuščeni. Vedite, da se dodatne telesne tekočine in / ali odpadki sprostijo, ko se premakne telo.

* Priskbite si odejo, brisačo ali posteljno prevleko, ki bo dovolj velika, da jo ovijete okoli vašega psa. Priskrbite si tudi dovolj veliko črno vrečo, če je truplo zelo veliko pa dve.

* Ovijte truplo vašega kužka z brisačo, odejo ali posteljno prevleko. Telo položite v položaj, kot če kuža spi. To vam ne bo le ponujalo občutek miru, ampak boste tako hkrati lažje obvladovali telo.

* Tesno zavijte truplo v odejo, brisačo ali posteljno prevleko. Nato potisnite telo v črno vrečo. V primeru večjega psa, bo to delo za dve osebi.

* Na koncu vrečo zvežite. Če bo vašega psa odpeljela pogrebniška služba, ne pozabite dati v vrečo in na vrečo nalepke z vašimi podadki in imenom vašega psa

* Truplo je treba hraniti v zmrzovalniku ali hladilniku do pokopa ali upepelitve. Če ne morete shraniti trupla na ta način in ne morete priti k veterinarju ali pogrebniškemu podjetju, potem bosta garaža ali klet morala zadostovati. Vendar pa ga tam ne smete imeti več kot 4-6 ur, ker bo vonj postal nevzdržen. V tem primeru je uporaba dodatnih črnih vreč priporočljiva.

Če želite pokopati svojega psa na vašem vrtu, se najprej prepričajte, če lokalni zakoni to dopuščajo. Bodite prepričani, da odstranite iz telesa vse materiale, ki niso biološko razgradljivi. Truplo lahko daste v leseno ali kartonsko krsto. Grob mora biti najmanj 3 metre globok in na lokaciji,kjer ne boste več kopali ali česa sadili. Lahko pa mu uredite tdi nagrobni spomenik, saj se boste tako vedno spominjali nanj.