Slabo vedenje psa

Slabo vedenje psa

Svojega psa imamo radi, ne glede na to, da se včasih grdo vede. Toda to ne pomeni, da se moramo spopadati s konstantnim lajanjem ob treh zjutraj, hoditi po uničeni hiši po dolgem dnevu v službi, ali kaj drugega. Mladi psi grizejo skoraj vse: knjige, čevlje, oblačila,pohištvo... Velikokrat se lastniki psov sprašujejo kaj je narobe z psom, nikoli pa ne pomislijo, da so problem ravno oni sami. Mladi psi potrebujejo ogromno ljubezni in pozornosti, ki jo dobijo predvsem od nas. Zato je pomembno, da jim nudimo dovolj gibanja, igre in seveda osnovnega treninga.

Tukaj je nekaj najbolj pogostih problemov pri psih.

1. Lajež

Večina psov laja in cvili do neke mere. Pretirano lajanje pa se šteje kot resen psoblem. Preden pa boste lahko rešili problem z lajanjem, morate najprej ugotoviti zakaj oz zaradi katerega vzroka vaš pes laja:

- Opozarja na mimoidočega oz obiskovalca

- Od navdušenja

- Ko nekaj išče

- Zaradi dolgočasja

- Na druge pse

Naučite kontrolirati pretirano lajanje. Bodite dosledni in potrpežljivi.

2. Žvečenje

Žvečenje igrač in kosti, je nekaj povsem običajnega, če pa začne pes žvečiti vaše osebne predmete, pa lahko to preraste v velik problem. Najbolj pogosti vzroki za žvečenje so:

- Mlečni zobki

- Dolgčas

- Radovednost

Zagotovite, da ima vaš pes dovolj igrač in kosti za žvečenje. Osebne predmete ne puščajte blizu psa, če pa že pride do tega da ga vidite, kako žveči vaš copat, čevelj,.., mu to hitro vzemite in ga kaznujte. Ko je sam doma, ga pustite v delu hiše oz stanovanja, kjer ne more poškodovati vaših osebnih stvari. Predvsem pa je pomembno, da mu omogočite dovolj gibanja.

3. Kopanje

Če imajo priložnost, bo večina psov izkopalo kakšno luknjo ali zakopalo kakšno kost. To je predvsem v naravi terierjev, zaradi svoje lovske zgodovine. Večina psov koplje po zemlji zaradi:

- Dolgočasja

- Straha

- Lovskih nagnjen

- Skrivanja kosti

- Pobeg

Če vas pes koplje po dvorišču, je to lahko precej frustrirajoče za vas. Poskusite ugotoviti zakaj to dela in ta vzrok odpravite. Preživite več časa z vaši psom in mu namenite veliko pozornosti.

4. Uriniranje in defekacija

Neprimerno uriniranje in iztrebljanje vašega psa, je eden izmed najbolj težkih problemov. To lahko uniči vaš dom, dom drugih in tudi javne površine, kjer ni to dovoljeno. Najbolj pomembno je, da se o tem pogovorite z veterinarjem, da ta naprej izključi zdravstvene težave. Če ni medicinski razlog, poskusite ugotovite kakšen je:

- Uriniranje od navdušenja

- Markiranje

- Žalost

- Premalo sprehodov

Neprimerno uriniranje in defekacija je neizogidno pri mladičkih do 12 tedna starosti, potem se počasi že navajajo. Težje pa je to navado priučiti starejšim psom, saj morate dejansko spremeniti njihov karakter.

5. Prosjačenje

Prosjačenje je slaba navada, ki jo mnogi lastniki psov spodbujajo. To lahko povzroči prebavne težave indebelost. Ja, res se je težko upreti, ko ga vidimo kako nas gleda s prosečimi očmi, vedar ko to naredimo samo "samo to enkrat" , smo ustvarili problem na dolgi rok. Če je potrebno, ga medtem ko jeste, omejite na drugo sobo. Če se lepo obnaša, mu dajte priboljšek, vendar šele potem, ko ste pojedli.

6. Skakanje

Mladički skačejo, da pozdravijo svojo mamo. Kasneje, lahko skoči na mimoidočega. Psi, ki skačejo so lahko zelo naporni in nekateri tudi nevarni. Obstaja veliko načinov za preprečitev skanja vašega psa.Skanje psov pogosto pomeni, da ti iščejo pozornost. Najboljši način za preprečevanje skakanja: samo obrnite se proč in ga ignorirajte. Z njim ne imejte očesnega stika, ne ogovorjajte ga in se ga ne dotikajte.Ko bo sproščen in miren, ga pohvalite in nagradite. Ne bo trajalo dolgo, da vaš pes dobi sporočilo.

7. Agresivnost

Pasja agresivnost se kaše kot: renčanje, kazanje zob, grizenje,.. Pomembno je vedeti, da lahko vsak pes postane agresiven, ne glede na pasmo ali spol. Pomembno je, da takšnega psa odpeljete v šolo, kjer ga poskušate tega odvaditi. Morate biti zelo vztrajni in predani.