Primerna teža in gibanje psa

Primerna teža in gibanje psa

Čezdalje več psov se sooča z debelostjo oz. prekomerno težo. Čeprav je pes "debel", lastniki tega ne opazijo in pustijo psa trpeti. Veliko psov je genetsko podvrženih k debelosti, drugi pa se premalo gibajo ali jedo napačno vrsto hrane. Debeli psi so tako kot debeli ljudje, ne živijo tako dolgo kot njihovi vitkejši vrstniki. Kot lastnik psa morate poskrbeti za dovolj sprehodov, pravilno prehrano ter dovolj druženja z drugimi psi.

HRANJENJE PSA

Tako kot ljudje, lahko tudi psi padejo v vzorce napačnega hranjenja - vi ste tisti, ki ga hranite!. Če mu dajete ostanke z mize ali iz krožnika je to zelo slabo za vašega psa. Velik pes rabi najmanj 2-3 majhne obroke na dan namesto ene velike gostije. Vašega psa hranite z zdravo hrano obogateno z vitamini in minerali, ki jih bo vaš kuža ob vsakodnevni rekreaciji še posebej rabil.

Dokler za vašega psa ne najdete prave pasje hrane (lahko traja dalj časa), kupujte zanj manjše embalaže pasjih briket (1-2kg) in tako testirajte, če jih bo vaš pes bil pripravljen jesti tudi dalj časa. O znamkah dobrih pasjih briket se lahko obrnete tudi na vašega veterinarja ali pa malo pobrskate po spletu in si dobro preberete sestavine. Ko boste našli hrano primerno za vašega psa, mu lahko poleg briket dodate tudi manjše kose zelenjave ali malce sadja. Ljudje smo mnogokrat v zmoti, saj mislimo da psi jedo samo meso. Veliko psov rado je več vrst zelenjave in sadja (jabolka, banane, pomaranče,...), ki imajo dosti vitaminov in mineralov in lahko tako pomagajo psu zmanjšati telesno težo.

GIBANJE PSA

Prehrano smo uredili, sedaj je na vrsti igra in seveda zabaven del za vašega psa. Privežite vašega psa in ga sprehodite do najbližjega parka, travnika, gozdička..., zelo bo vesel, če se boste z njim igrali. Med igro psu pustite dovolj časa za počitek in s saboj prinesite dovolj tekočine. Vsak sprehod naj bo malce daljši, seveda primerem pasmi in starosti. Če imate doma bazen, ne pozabite, da je večina psov naravnih plavalcev in bodo zato v bazenu neizmerno uživali in seveda tudi dovolj gibali in tako izgubljali prekomerno telesno težo. Sprehajanje vašega psa bo tako postala zabava za vas in zanj pa še oba bosta Fit!