Poletne navarnosti pri psih

Poletne navarnosti pri psih

Ko se hladno vreme začne poslavljati in živo srebro dvigati, vemo da se približuje poletje. Poletne počitnice so kot nalašč za žar, piknike, izlete in plavanje v morju, bazenih,... Da bo poletje bolj prijetno, se zavedajte, da obstaja veliko različnih nevarnosti, ki lahko povzročijo poškodbe ali bolezni pri vašem ljubljenčku. Preprečevanje le teh, vam bo pomagalo ohraniti brezskrbno poletje.

Nevarnosti na prostem

Naj bodo vaš kuža privezan, ko zapustite dvorišče oz. zaprt v hišo, stanovanje. Če bo vaš ljubljenček na prostem brez povodca,lahko med srečanjem z drugim psom pride do nepredvidenega pretepa, zato uporabite povodec za svojo in njihovo varnost. Boj z drugim psom ali s katero drugo živaljo, lahko povzroči vreznine, raztrganine ali še kaj hujšega. Če pride do tega, psa takoj odpeljite k veterinarju.

Zaščitite svojega psa pred insekti.

Muhe se pogosteje pojavljajo v toplejših mesecih, in vse poškodbe na koži vašega psa, so lahko idealen kraj za muhe, da odležejo jajca. Zato je zdravljenje karšnekoli poškodbe kože vašega psa ključnega pomena pri preprečevanju ličink škodljivcev.

Psa zaščitite tudi pred klopi.

Pazite, da vaš pes ne bo imel dostopa do komposta oz. smetnjaka z bio odpadki. Živali, ki imajo dostop do smeti ali komposta, lahko zaužijejo plesni, ki lahko poškodujejo živčni sistem in povzročijo anomalije, vključno s hudim tresenjem ali epileptičnim napadom.

Ostanki hrane

Težko je gledati psa, ki vas prosi za kos mesa, ampak probajte se upreti tem prijaznim očkam, saj ga boste tako zaščitili, pred prebavnimi motnjami, ki lahko povzročijo bruhanje in drisko. Hišni ljubljenčki nimajo prilagojenega prebavnega sistema, da bi lahko dobro prebavili maščobe. Majoneza in drugi podobni izdelki, lahko še posebej slabo vplivajo na želodec vašega psa,saj ti nimajo potrebnih encimov za prebavo teh izdelkov, zato zaužitje le teh lahko povzroči zastrupitev.

Tudi če daste vašemu psu ocvrtega piščanca ali hamburgerje, njihova trebušna slinavka ta živila ne bo dobro prenesla. Vnetje trebušne slinavke pa lahko povzroči bolečine v trebuhu, bruhanje in anoreksijo.

Vročina

Idealno vreme za piknik je topel sončen dan. Imejte v mislih, da vaš kuža ne bo mogel tako dobro premagovati vročine, kot vi. Izogibajte se igri in sprehodom v najhujši vročini in poskrbite, da ima vedno dovolj sveže hladne vode.

Poleg tega, da lahko vročina povzroči različne bolezni, se lahko tudi pri psih razvijejo sončne opekline. Psi, ki imajo kratko dlako ali so na kratko ostriženi, so bolj ogroženi.

Druga skrb med sprehodi, je vroč pločnik. Vaš pes bo morda potreboval dodatno zaščito za tačke. Daljši sprehod po vročem pločniku, lahko povzroči hude opekline blazinic.

Varnost v vodi

Voda je pogosto zelo pomemben del aktivnosti na prostem. Ponavadi so vodne aktivnosti zabavne in sproščujoče, ampak le, če smo dovolj previdni. Živali se lahko utopijo v jezerih in bazenih, tako kot ljudje. Tudi če se zdi, da se vaš kuža neizmerno zabava v vodi, ga vsake toliko časa pokličite iz vode, da se bo spočil. Starejši psi hitreje oslabijo, tudi če so odlični plavalci.

Nevarnost ognjemetov

Poletne počitnice, večerne zabave in kmalu je nebo napolnjeno z briljantnim ognjemetom. To pa je lahko precej moteče za vašega hišnega ljubljenčka, ki se lahko začne trest in iskat varno mesto za skrivanje. Glasni zvoki in svetle luči zlahka prestrašijo vašega psa, kar lahko povzroči, da pobegne. Če se že odločite, da greste ognjemet gledat z vašim psom, ga imejte na vrvici in ga opazujte.