Nega psa

Nega psa

Navezovanje stikov z vašim psom je ena od osnovnih potreb in pomemben del lastništva. Tako kot ljudje, tudi psi potrebujejo fizično vzdrževanje, da se počutijo in zgledajo lepo. Na srečopsov ni potrebno kopati tako pogosto, kot to moramo početi ljudje, vendar pa je od vsake pasme posebej odvisno koliko nege potrebuje, tako da morate to dobro preučiti in se tega držati. Na splošno je nega psa odvisna od pasme in tipa dlake. Pomembno je, da se o tem posvetujete z veterinarjem ali pasjim frizerjem. Prav tako je pomembno, da uporabljamo ustrezne šampone in druge pripomočke za nego vašega psa (krtača, glavnik, škarje za kremplje,..).

KRTAČENJE

Večina psov uživa v česanju in s tem ko si boste vsak dan, 1x na teden, na mesec, vzeli čas za razčesavanje vašega ljubljenčka, boste okrepili vezi s vašim psom. Potrebe po česanju, so odvisne od pasme in vrste dlake. Zelo pomembno je, da izberete prave pripomočke. Dolgodlaki psi po navadi potrebujejo dnevno krtačenje za preprečevanje vozlanja dlake, srednje-dolgo dlako je potrebno česati vsaj enkrat na teden, kratkodlake pse pa je potrebno česati vsaj enkrat na mesec. Ne glede na tip dlake, pa lahko vašega psa krtačite vsak dan. Sploh če v tem uživa. Pogostejše krtačenje v času obnavljanja dlake prepreči preveliko izpadanje dlake, s tem pa je dlaka tudi bolj sijoča.

NEGA NOHTOV

Nega nohtov je pogosto zelo težka naloga za lastnike, saj večina psov tega ne prenese. Večina lastnikov se boji striči nohte svojemu psu, saj ne želijo poškodovati svojega psa.
Psi bodo razvili odpor do striženja nohtov, če jim ne bomo nohte pravilno strigli. Najboljši način, da bi se temu izognili, je, da se naučite, kako pravilno striči nohte. V idealnih razmerah bi vas to moral naučiti veterinar ali pasji frizer. Večina psov potrebujejo mesečno striženje nohtov, vendar pa je to čisto odvisno od pasme psa in sprehajanja, saj si pes med sprehodom po hrapavih površinah pili kremplje.

KOPANJE

Pasja kopel ponavadi ne pomeni zabaven del dneva za večino psov in lastnikov. Zdaj se vam po glavi že sigurno vrtijo slike mokrega psa, ki teče od kadipo celi hiši, za njim pa vse kaplja.? Ni potrebno, da kopanje izgleda tako. Naučite se, kako kopati psa pravilno, da bo to pozitivna iskušnja zanj in za vas.

Večino psov je potrebno kopati mesečno, nekatere pasme pa tudi bolj pogosto, vendar vendar kopanje manj kot 1x na dva tedna, ni priporočljivo. Vedno uporabljajte šampon, ki je namenjen le za pse. Če ima vaš pes težave s kožo, vam bo veterinar priporočil poseben šampon.

NEGA UŠES

Pasja ušesa so lahko raj za bakterije in kvasovke, če se ne čistijo. Nekateri psi nimajo težav z ušesi in potrebujejo le rutinsko čiščenje ušes med kopeljo. Drugi psi imajo kronične bolezni ušes in zahtevajo čiščenje vsak dan.

Težave ušes lahko pogosto segajo v genetiko. Psi s padajočimi ušesi ali dolgo dlako so ponavadi nagnjeni k ušesnim problemom, saj sluhovod ni dovolj izpostavljen zraku. Veliko težav z ušesi, je znak alergij. Če ima vaš pes pordela ušesa ali neprijeten vonj iz ušes, vam bo veterinar najverjetneje predpisal posebno zdravilo za ušesa. Z pravilno nego lahko vašemu psu pomagate ohraniti zdrava ušesa.

STRIŽENJE

Psi z hitro rastjo dlake, kot sta Poodle ali Shih Tzu, običajno potrebujejo striženje vsake 2-4 tedne glede na pasmo psa in stil striženja. To nalogo je pogosto najbolje prepustiti pasjim frizerjem, čeprav se mnogi lastniki psov naučijo nekaj osnov striženja za vzdrževanje.