Nega zob pri psih

Nega zob pri psih

Tudi psi potrebujejo nego zob. Na žalost pa higieno zob pri psih dostikrat spregledamo. Veliko ljudi pričakuje, da bo imel njihov pes slab zadah, malo pa je takih, ki redno štetkajo zobe svojega psa. Zobna higiena je prav tako pomembno, kot stvari, kot so prehrana, dovolj sprehajanja in redno česanje ter umivanje vašega psa. Pomagajte vašemu psu, da bo ostal zdrav - bodite pozorni na tiste, biserno bele zobe!

Spremljanje zobnih težav:

Hitro odkrite težave bodo pomagale pri preprečevanju hudih boleznih zob. Najenostavnejši način, da bi spremljali zobe vašega psa je, da redno hodite z njim na preglede k veterinarju in hitro opazite znake, ki lahko kažejo na problem. Zobe lahko vašemu psu pregledate med ščetkanjem zob ali, da dvigate ustnice vse okoli ust, da si ogledate sprednje in zadnje zobe. Bodite nežni in previdni, da vas ne bo kuža ugriznil!

Bodite pozorni na naslednje znake:


* zadah iz ust
* neješčnost
* slinjenje
* rdeče dlesni
* krvavitev dlesni
* zobne obloge
* izpadel zob

Nevarnosti zobnih bolezni:

Če psu ne čistimo dovolj redno zob, se nanje začne nalagati zobni kamen, ki ga vidimo kot rumeno oblogo na zobeh. Na teh področjih se začnejo nabirati bakterije, ki začnejo razžirat zobe in dlesni. Lahko se pojavijo: zadah iz ust, parodontalne bolezni, oralne bolečine in izguba zob. Vendar pa se bakterije ne naselijo vedno samo v ustih - lahko slabo vplivajo tudi na druge dele telesa, kot so srce in ledvice. Najbolj pomembno pa je, da takoj ko odkrijete zobne težave, obiščete veterinarja.

Vsekakor pa vam svetujemo, da psu od malega redno čistite zobe, saj boste tako prihranili njemu bolečino in vam stroške!


Preprečevanje zobnih bolezni pri psih:

Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da pomagate ohraniti zobe vašega psa v dobrem stanju. Začnite z umivanjem zob vašega psa čim prej, da se bo navadil. Mladički imajo 28 mlečnih zob, ki običajno padejo ven do šestih mesecev starosti. V tem času že začnite vašega psa navajat na redno čiščenje zob. Če se odločite za ščetkanje zob vašega psa, je tukaj nekaj pomembnih nasvetov, ki se jih držite:

1. NIKOLI ne krtačite zobe vašega psa s človeško zobno pasto - lahko hudo zboli! Uporabite posebne encimske zobne paste narejene za pse.

2. Priporočljivo je, da ščetkate zobe vašega psa vsak drugi dan. Dobro bi bilo, da ščetkate zobe vašemu psu vedno ob enaki uri, saj si bo on to zapomnil in se hitreje navadil.

3. Uporabite "prst ščetko" ali posebno dolgo zobno ščetko, namenjeno za pse. »Prst ščetka« je priporočljiva sploh na začetku, saj se bo vaš kuža tako lažje navadil.

4. Preden začnete, se posvetujte z vašim veterinarjem, da vam bo pokazal nekaj tehnik, da bo ščetkanje zob lažje za vas in vašega psa.

Če ne morete ščetkati zobe vašemu psu, obstajajo tudi druge možnosti. Razmislite o uporabi peroralne tekočine za izpiranje ust vašega psa, ki jo dobite pri vašem veterinarju. Lahkopa tudi kupite posebne priboljške za čiščenje zob. Izogibajte pa se pravim kostem - ne samo, da lahko povzročijo prebavne motnje, lahko povzročijo tudi zlom zob.

Predvsem pa: poskrbite, da boste redno hodili na verinarske preglede, ki so vsako leto v mesecu marcu. Sledite nasvetom in priporočilom vašega veterinarja in redno čistite zobe vašega ljubljenčka.