Najpogostejši paraziti, ki se pojavljajo pri psih

Najpogostejši paraziti, ki se pojavljajo pri psih

Vsak pes lahko dobi parazita in nekateri se lahko prenesejo tudi na človeka. Vse parazite se da odstraniti z različnimi pripomočki, moramo pa vedeti, da so nekateri veliko bolj trdovratni kot drugi. Pomembna je preventiva, zato zaščitite svoje psa in sebe.


Tukaj je nekaj najpogostejših parazitov:

1. BOLHA:

Bolha je majhna, lahka, brez kril in spominja po velikosti na konico svinčnika. Njene močne noge so namenjene za preskakovanje velikih razdalji, njeno ozko telo pa za lažje »premagovanje ovir« po pasjem kožuhu. Njena glavna naloga je izsesavati kri gostitelju. Najpogosteje sta to mačka ali pes. Bolha lahko povzroči različne težave vašemu psu: vnetje kože, slabokrvnost, trakuljavost,... Posebej bodite previdni pri »napadu« bolh v toplejših mesecih.

2. KLOP:

Klop je členonožec, ki se hrani s krvjo svojega gostitelja, vključno z psi, mačkami in ljudmi. Klop se prisesa na kožo od gostitelja in sesa kri toliko časa, dokler se popolnoma ne napihne. Ti paraziti so zelo znani prenašalci nekaterih hudih bolezni, kot sta: lymska borelioza in klopni meningitis. Klopi se zadržujejo v visokih travah in v gozdovih, zato pse vedno dobro preglejte, ko pridete iz dolgega sprehoda. Preventivno pa jih lahko zaščitite z ampulami proti klopom.

3. SRČNI ČRV:

Srčni črvi so eden izmed najbolj nevarnih parazitov, ki napadajo pse. Na pse se prenašajo preko komarjev. Srčni črv odlaga ličinke v srce in pljuča svojega gostitelja. Ko ličinka odraste, lahko meri v dolžino od 9-16 cm. Brez zdravljenja, lahko to stanje vodi v smrt. Žal pa je lahko tudi zdravljenje le-tega riskantno za vašega psa, zato je pomembno, da z vašim psom redno hodite na cepljenja.

4. TRAKULJA:

Trakulja je majhen parazit, velik okoli 3-6mm, s katerim se pes okuži z uživanjem mrtvih živali in preko bolh. V črevesju po navadi ne povzroča večjih težav, če ni okužena. Če pa je parazit okužen, pa se lahko pojavi pri psu tudi hujšanje.
Poskrbeti je potrebno, da ima pes redno prehrano in da ne je mrtvih živali. Pomembni so tudi redni pregledi in cepljenja.