Najbolj primerne pasme za otroke

Najbolj primerne pasme za otroke

Kateri pes je najboljši za otroka? To je pomembno vprašanje, vendar ni trdnega odgovora. V teoriji, ima skoraj vsak pes potencial, da se bo dobro razumel z otroki. Nikoli ne moremo vedeti kako se bo nek pes izkazal, čeprav se dobro pozanimo o pasmi, saj ima vsak pes svoj unikaten karakter. Obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na sposobnost psa, da se bo razumel z otroki. Tukaj je nekaj stvari, ki jih boste morali imeti v mislih, preden boste dobili družinskega psa.

- Usposabljanje:

Usposabljanje psa je nujno.
Če želi pri tem sodelovati otrok, je pomembno, da to dela po nadzorom odrasle osebe. Pomembno je tudi, da otroku jasno povemo kaj lahko in kaj ne sme početi s psom. Potrebno mu je dopovedati, da pes ni plišasta igračka.

- Starost in velikost:

Razmislite o starosti in stopnji aktivnosti vašega otroka, ter se na podlagi tega odločite o psu.

- Osebnost:

Družine z otroci potrebujejo inteligentne pse z dobrim temperamentom in zmerno ravnjo energije. Nekatere pasme se že po naravi zelo dobro ujamejo z otroki.

Pa si poglejmo nekaj pasem, ki so primerni za otroke:

* Labrador in Zlati prinašalec: Te pasme so običajno veliko z otroki in so zelo pametni, vendar pa so lahko zelo hiperaktivni, če ne dobijo dovolj gibanja.


* Poodle: Verjeli ali ne, Poodle je zelo pameten in ima velik temperament. Potrebno je vsakdanje negovanje.


* Bichon: Ta mali bombažek je pasma, ki ljubi igro, vendar ni običajno preveč hiperaktiven. Prav tako je majhen pes, ki je kot nalašč za otroke. Redno negovanje je potrebno.


* Beagle: Ti psi so prijazni, pametni in ne preveliki, zaradi česar so zelo primerni za otroke. Čeprav so lahko nekateri trmasti, se običajno zelo dobro odzivajo na šolanje.


* Cairn terier: Pri teh kužkih se zdi, da imajo naravno afiniteto za otroke. Tolerirajo skoraj vse otroške norčije in ostajajo prijazni.


* Collie in Šetlandski ovčar: Ti psi so zelo mirni, nežni in strpni. Razumejo se z otroki vseh starosti in velikosti.


* Nemški ovčar: Ta pasma je zelo zvesta in zaščitniška, vendar morajo biti dobro usposobljeni.


* Mešane pasme psov: Mešančki so ponavadi dobro uravnoteženi in inteligentni. Na splošno so psi res neverjetni! Te lahko najdete v zavetiščih in jim omogočite lepo življenje.

- Iskanje družinskega psa:

Če se odločite za čistokrvnega psa iz psarn, temeljito raziščite ugled rejca. Prosite za reference in se pogovorite s prijatelji ljubiteljev psov. Tudi vaš veterinar vam bo znal svetovati.
Ko izberete pasmo,si dobro preberite opis, poglejte si zgodovino pasme in kako socializirati mladiče. Dober rejec vam bo na vsa vprašanja znal dobro in kvalitetno odgovoriti.

- Kuža je končno pri vas:

Čestitke, našli ste novega psa za vašo družino. Pes je čudovit način, da obogatite otrokov razvoj in ustvarjanje lepih spominov, ki jih boste cenili v prihodnjih letih. Vez med psom in otrokom je lahko čarobna. Ne pozabite, vaše delo se tu ne konča. Dejstvo je, da se nikoli ne bo. Usposabljanje vašega psa in otroka je vseživljenjski projekt. Odgovorno lastništvo do psa gre z roko v roki z odgovornim starševstvom. Vso srečo, in uživajte!