Na katere bolezni moramo biti pripravljeni v teh hladnih dneh

Na katere bolezni moramo biti pripravljeni v teh hladnih dneh

1. Ozebline pri psih

Ozeblina je poškodba tkiva, ki se pojavi, ko je žival izpostavljena nizkim temperaturam, ki jih spremlja močan veter. Glavna področja, ki so najbolj prizadeta vključujejo tačke, rep in vršičke ušes.
Telo se odziva na izpostavljenost nizkim temperaturam, z zmanjšanjem pretoka krvi v zunanjih delih telesa. To ohranja pretok krvi bistvenih notranjih organov. Preusmeritev krvi povečuje možnost ozeblin v ušesih, repu in tačkah. Brez ustreznega pretoka krvi, tem delom telesa začne primanjkovati kisika in toplote. Tako imenovani ledeni kristali se lahko nabirajo v telesnem tkivu, kar lahko povzroči odmrtje tkiva.
Na žalost, ozeblin ne boste takoj prepoznali. Lahko traja nekaj dni, preden boste opazili znake poškodb ozeblin.

Na kaj morate biti posebej pozorni:

- obarvanje kože na ušesih, repu in prstih
- bolečina in otekline
- žulji
- razjede na koži
- luščenje kože

Diagnoza:

Diagnoza ozeblin temelji na zgodovini izpostavljenosti nizkim temperaturam ter lokaciji in vrsti poškodb kože.

Zdravljenje:

Najprej odpeljite psa iz mrzlega okolja in počasi začnite ogrevat prizadeto tkivo. Povoji se lahko uporabljajo za zmanjševanje škode na tkivu, ki ga ogrevate. Ne ogrevajte živali z vročo vodo.
Rane boste morali očistiti. Vaš veterinar mu bo verjetno predpisal antibiotike in analgetike za lajšanje bolečin. V hujših primerih lahko veterinar priporoča amputacijo prizadetega območja, da prepreči okužbe in možni razvoj gangrene.

Kaj lahko storite sami:

Najbolj pomembno je, da psa odpeljete na toplo. Prizadete dele tkiva ogrevajte v topli vodi (okoli 40° C) za vsaj 20 minut, vendar ne drgnite ali masirajte prizadetih območji. To lahko povzroči veliko škodo prizadetemu tkivu. Po začetnem zdravljenju, pokličite veterinarja za nadaljnjo zdravljenje za preprečevanje okužb.

Da bi preprečili ozebline, poskrbite, da boste vašega psa primerno zavarovali pred nizkimi temperaturami (plaščki, puloverji,..). Omejite čas, katerega bo vaš pes lahko preživel na prostem. Če nameravate iti s psom na dalji sprehod ali preživeti z njim več časa zunaj, ga primerno ogrejte, da mu bo toplo. Posvečajte posebno pozornost ušesom, repu in tačkam.


2. Hipotermija pri psih:


Hipotermija je medicinski izraz, ki opisuje telesno temperaturo, ki je nižja od normalne. Najpogostejši vzrok hipotermije je dolgotrajnejša izpostavljenost hladnim temperaturam okolja. Če se ne zdravi, lahko prizadeta žival razvije znake ozeblin ali celo umre.
Poleg tega, da dolgotrajnejša izpostavljenost v hladnem vremenu, lahko okvari sposobnost za uravnavanje telesne temperature, lahko to vodi tudi do hipotermije. Največkrat prizadene mladiče in starejše slabotne pse. Nekatere bolezni, kot je hipotiroidizem (ščitnica ne proizvaja dovolj tiroidnega hormona) in motnje v vedenjskih odzivih so lahko tudi dejavnik tveganja za nezmožnost vzdrževanja primerne temperature.

Normalna telesna temperatura za pse je 38-39 °C. Znaki hipotermije se pojavljajo v razponu od blage do hude, odvisno od tega kolikšna je telesna temperatura.

Na kaj morate biti pozorni:

 • depresija
 • utrujenost
 • mrzlica
 • težko dihanje
 • ohlapnost mišic
 • upočasnjen ritem srca
 • razširjene zenice
 • nezavest

Diagnoza:

S pomočjo termometra boste ugotovili, če gre za hipotermijo. Da bi ugotovili pravi vzrok, je potrebno opraviti preiskave.

 • Diagnostika, ki vključuje celotno krvno sliko in biokemično analizo urina je po navadi v mejah normale
 • Profil koagulacije lahko pokaže nekatere nepravilnosti
 • Test delovanja ščitnice, lahko potrdi hipotiroidizem
 • Elektrokardiogram lahko pokaže vrsto aritmije (motnja srčnega ritma)


Zdravljenje:

Med zdravljenjem morate redno spremljati telesno temperaturo vašega ljubljenčka.

 • Blago hipotermijo je mogoče zdraviti z odejo in izolacijo
 • Zmerno hipotermijo je potrebno zdraviti z zunanjimi viri toplote, kot je ogrevalna blazinica. Zunanje vire toplote nikoli ne smete položiti direktno na kožo (ovijete jih lahko v brisačo), da preprečite možne opekline.
 • Hudo hipotermijo je potrebno pogosto agresivno zdraviti. Zdravilne tehnike segrevanja vključujejo toplo vodo, klistir in izpiranje želodca, intravensko zdravljenje s toplo tekočino in ogrevanje zraka.
 • Poleg kisika, lahko v nekaterih primerih uporabimo tudi intravensko tekočino z elektroliti
 • pri zdravljenju je pomembno ponavljati elektrokardiograme in redno meriti krvni tlak


Preventiva in zdravljenje doma:

Bolni in diabetični mladiči, lahko postanejo hipotermični v normalnem okolju. Pomembno je, da smo do njih še posebej obzirni in poskrbimo za njihovo udobje in toplo namestitev, zelo pa je priporočljivo, da redno merimo njihovo rektalno temperaturo.

Če sumite, da ima vaš pes hipotermijo, takoj obvestite veterinarja. V vmesnem času pa vašega psa ogrnite s toplo odejo in ga namestite v dobro ogrevan prostor.

Preprečevanje hipotermij je ključnega pomena. Ne pustite vašega psa zunaj v hladnem obdobju, če nima vedno dostopa do toplega zavetja.