Kako zaščiti psa med zimskimi počitnicami

Kako zaščiti psa med zimskimi počitnicami

Božič, Novo leto, ... in vse proslave, ki jih vključujejo predstavljajo varnostne probleme za vaše hišne ljubljenčke. Poleg zmede in razburjenja zaradi prevelikega števila gostov, pa lahko pride tudi do fizikalnih problemov: lahko pogoltnejo okraske in končajo z blokado črevesa, kar lahko privede do kirurškega posega.

Na splošno, se obiski klinike v tem letnem času nekoliko povečajo. V bolnišnicah pogosto vidijo več primerov toksičnosti, primere živali, ki so razgrizle električni kabel, preveč čokolade in druge slabe hrane, kar lahko privede do pankreatitisa.

Tukaj je nekaj navodil, kako varovati svojega psa med novoletnimi prazniki:

Božična jelka:

- Naravni vonj božičnega drevesa privlači hišne ljubljenčke. Ampak ne pozabite, da igle (tudi umetne) so neprebavljive. Torej, držite vašega psa stran od drevesa.

- Umetna drevesa tudi predstavljajo svoje nevarnosti. Mali koščki plastike ali aluminija se lahko odlomijo in psi to pogoltnejo, kar povzroča črevesne blokade ali draženje grla.

- Lučke na drevesu so lahko zelo vroče, zato jih odstranite iz spodnje veje drevesa, da se vaš ljubljenček ne bo opekel.

- Okraski so tudi nevarni. Če imajo ostre robove, lahko povzročijo zaporo v grlu. Če hišni ljubljenček to pogoltne, lahko pride do blokade na črevesju, kar povzroča: zmanjšanje apetita, bruhanje, drisko, ravnodušnost in izgubo telesne mase. Zdravljenje običajno vključuje operacijo.

- Ne uporabljajte krhke in lahke okraske za vaše božično drevo. Vaš hišni ljubljenček se lahko zaleti v drevo, da bi prišel do njih, kar pa lahko povzroči uničenje okraskov ali celo rane na ljubljenčkovi koži.

- Dobro preverite, da so električni kabli zunaj dosega. Žvečenje kabla lahko povzroči opekline ali pljučni edem (nabere se tekočina v pljučih), kar je lahko usodno.


Darila:

- Dobro preverite igrače, ki jih boste podarili vašemu hišnemu ljubljenčku za darilo. Pomembno je, da ne vsebujejo plastičnih delov, katere lahko pogoltnejo.

- Darilni papir je tudi lahko nevaren za zdravje. Žvečenje papirja lahko povzroči obstrukcijo tankega črevesja.

- Če imate doma mladička, bodite pozorni da vam ni zlezel v velike škatle, ki jih boste vrgli stran.


Hrana:


- Alkohol in čokolada sta strupena, zato to pospravite iz njegovega dosega. Čokolada vsebuje snov, imenovano theobromin, tako da je lahko ena tablica čokolade smrtno nevarna za majhne pse. Črne in nesladkane čokolade so najbolj nevarne. Simptomi zastrupitve so: bruhanje, driska, tresenje, hiperaktivnost in epileptični napadi.

- Perutninske kosti so lahko na dostopnem mestu skoraj nepremagljive za hišne ljubljenčke, vendar pa lahko zaužitje kosti pri živali terja blokado prebavnega trakta. Odstrani ostanke iz mize in ne puščajte smeti, kjer se lahko žival, pride do njih.

Hišne nevarnosti:

- Nekatere rastline so grožnja za pse. Če imajo rastline različne plodove, jih primerno dvignite in poskrbite, da vaš ljubljenček ne more do nje. Če ugotovite, da je vaš pes zaužil plodove, ga spremljajte in če se pojavijo simptomi, kot so: bruhanje, driska, bolečine v želodce in v najhujših primerih opekline v ustni votlini, jih takoj odpeljite k veterinarju.

- Peči in kamini, lahko povzročijo hude opekline, je vaš ljubljenček preblizu.

- Sveče so lahko velika atrakcija za hišne ljubljenčke, vendar jih ne puščajte same z njimi.

Zunanje nevarnosti:

- Tudi majhna količina sredstva proti zmrzovanju je izjemno strupena. Ima sladek okus, kar privlači živali, vendar pa lahko povzroči trajne okvare ledvic ali smrt. Smrtni odmerek je 1 žlička na 2 kilograma telesne teže. Ne pustite, da žival pije iz luže, in ji dobro umite tačke, ko pride od zunaj.

- Ne pustite vašega psa samega v avtu, ko boste v zadnjem trenutku nakupovanja ali po drugih opravkih. Ogljikov monoksid, ki se nabere ob delovanju avtomobila, ki stoji na mestu, je lahko nevaren.

- Sol lahko zelo razdraži blazinice vašega psa. Poskrbite, da mu pred sprehodom, blazinice dobro namažete z mastno kremo (npr. Nivea), kar bo zmanjšalo nastane razpok. Če pa se veliko sprehajate z vašim psom po mestu, pa bi bilo najboljše, da mu kupite pasje čevlje.

Po sprehodu pa mu ne pozabite dobro umiti in posušiti tačk.